Wist je dat...
- het bouwen van buitenkerststallen een typisch Kempense traditie is?
- de kerststal van Kasterlee de oudste van Vlaanderen zou zijn (1956)?
- Kempense kerststallen vaak gebouwd worden met hout, pannen en stenen van oude boeren- of kloosterschuren, steenbakkerijen, ...?
- de bouwstijl van die typisch Kempense schuren voortleeft in het ontwerp van de hedendaagse kerststallen?
- er minstens 39 buitenkerststallen staan in de 11 gemeenten van het werkingsgebied van Erfgoed Noorderkempen?
- er over deze stallen veel boeiende weetjes en anekdotes bestaan?
- bezoekers vanaf nu via bordjes met QR-codes alle wetenswaardigheden, van geschiedenis over gebruikte materialen tot openingsuren, kunnen lezen op een gloednieuwe website?
De (buiten)kerststal is al sinds het midden van de vorige eeuw een begrip in de Kempen. In de jaren '70 en '80 reisden tientallen autobussen door onze regio om bezoekers kennis te laten maken met deze mooie traditie.
Wist je trouwens dat de kerststal van Kasterlee geldt als de oudste buitenkerststal van Vlaanderen, en dat het op toeval berust dat deze kerststal buiten gebouwd werd?
Erfgoed Noorderkempen, een intergemeentelijk samenwerkingsverband dat werkt rond cultureel erfgoed in 11 Kempense gemeenten, zet zich sinds 2016 in voor de traditie van het plaatsen van een buitenkerststal.
Naast het fungeren als toeristische attractie doet de kerststal immers al heel lang dienst als gemeenschapsvormend element. Buurtbewoners werken samen om ze op te bouwen en mensen uit de wijde omgeving ontmoeten elkaar rondom het stalletje.
Daarnaast werpen de Kempense kerststallen een blik op het verleden. hun ontwerp is vaak gebaseerd op typische Kempense structuren die we kennen uit de geschiedenis-oeken en van op postkaarten.
|